Sorumlu Üretim ve Tüketim

Ana Sayfa Eylem Planları Küresel Eylemler Sorumlu Üretim ve Tüketim

Sorumlu Üretim ve Tüketim

2030’a kadar doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin ve etkin kullanımının sağlanması.

2020’ye kadar üzerinde anlaşmaya varılan uluslararası çerçevelere uygun olarak kimyasalların ve tüm atıkların yaşam döngüleri boyunca çevresel olarak sağlam biçimde yönetimlerinin sağlanması ve bu kimyasalların ve atıkların insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirgemek için havaya, suya ve toprağa karışmalarının önemli ölçüde azaltılması.

2030’a kadar önleme, azaltma, geri dönüşüm ve tekrar kullanma yoluyla katı atık üretiminin önemli ölçüde azaltılması.

Özellikle büyük ve uluslarötesi şirketler başta olmak üzere şirketlerin sürdürülebilir uygulamaları kabul etmelerinin ve sürdürülebilirlik bilgilerini raporlama döngülerine entegre etmelerinin teşvik edilmesi. 

2030’a kadar her yerde herkesin sürdürülebilir kalkınmayla ilgili bilgi ve farkındalık edinmesinin ve doğayla uyum içinde bir yaşam sürmesinin güvence altına alınması.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, deri ve deri ürünleri sektöründe sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamalarına öncelik vererek Hedef 12'nin yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynamayı planlamaktadır. Çevresel ve sosyal hususları üretim sürecine entegre ederek ve sorumlu tüketimi teşvik ederek, deri ürünlerinin çevresel ayak izinin azaltılmasına ve daha sürdürülebilir bir endüstrinin teşvik edilmesine katkıda bulunacaktır.

İstanbul Deri ve Deri Ürünleri İhracatçıları Birliği;

  1. Sürdürülebilir kaynak bulma ve hammadde yönetimi: Deri ve deri ürünleri endüstrisinde sürdürülebilir kaynak bulma uygulamalarını teşvik edecektir. Sürdürülebilir veya daha düşük çevresel etkiye sahip alternatif malzemeler gibi sorumlu ve etik kaynaklı malzemelerin kullanımının teşvik edilmesini içerecektir.
  2. Kaynak verimliliği ve atık azaltma: Üyelerini kaynakları verimli kullanan üretim yöntemlerini benimsemeye ve atık üretimini en aza indirmeye teşvik edecektir. Bu, malzeme kullanımını optimize etmeyi, geri dönüşüm ve atık yönetimi sistemlerini uygulamayı ve üretim süreçlerinin çevresel etkisini azaltmak için yenilikçi çözümleri keşfetmeyi içerecektir.
  3. Sürdürülebilirlik için ürün tasarımı: Deri ve deri ürünleri endüstrisinde sürdürülebilir ürün tasarımı ilkelerini teşvik edecektir. Bu, dayanıklı ve çevre dostu ürünlerin geliştirilmesini teşvik etmenin yanı sıra geri dönüştürülebilirlik, tamir edilebilirlik ve yeniden kullanıma öncelik veren döngüsel tasarım yaklaşımlarını teşvik etmeyi içerir.
  4. Tüketici farkındalığı ve sorumlu tüketim: Deri ürünlerinin çevresel ve sosyal etkileri konusunda tüketiciler arasında farkındalık yaratacaktır. Bu, tüketicileri sürdürülebilir tüketim seçenekleri konusunda eğitmeyi, etik ve sorumlu satın alma uygulamalarını teşvik etmeyi ve deri ürünlerinin çevre dostu nitelikleri hakkında bilgi vermeyi içerebilir. 
  5. İş birliği ve katılım: Sürdürülebilir tüketim ve üretim uygulamalarını teşvik etmek için tedarikçiler, üreticiler, perakendeciler ve tüketiciler dahil olmak üzere deri değer zincirindeki paydaşlarla iş birliği yapacaktır. Bu, en iyi uygulamaları paylaşmayı ve daha sürdürülebilir bir deri endüstrisini teşvik eden girişimlerle iş birliği yapmayı içerebilir.
  6. İzleme ve raporlama: Üye şirketlerin sürdürülebilirlik performansını izlemek ve raporlamak için mekanizmalar kurulmasını teşvik edecektir. İlerlemeyi ölçmek ve iyileştirme alanlarını belirlemek için kaynak tüketimi, atık üretimi ve emisyonlar gibi temel sürdürülebilirlik göstergelerinin izlenmesini içerebilir.